2011. október 17., hétfő

HATÁROZZUK MEG CÉLJAINKAT, ÁLMAINKAT, ÉS VALÓSÍTSUK MEG ŐKET

Kérdezzük meg magunktól merre tartok?
A múlton rágódni, a megaláztatásokon, kudarcokon, sérelmeken és veszteségeken töprengeni nem vezet sehova-. Minden emberben megvan az önmegvalósítás igénye. A halogatás egyik tünete annak, hogy nem kellőképpen önmegvalósító életet élünk. A különös fontosságú célokat értékeknek nevezzük. Fontos tisztában lennünk azzal hogy mik ezek az értékek hogy törekedhessünk rájuk.

A gyakorlati kivitelezés lépései:

célok meghatározássa
Tűzzünk ki egy nagy célt, s azzal összefüggésben egy kissebbet! A nagy cél hosszú távra szól, a kisebbik viszonylag rövid idő alatt elérhető. Sikerre vitele számos előnnyel jár. Pozitív pszichológiai hatása megerősít bennünket a nagy cél felé vezető úton. Sokat segít ha céljainkat írásban fogalmazzuk meg.
Pl.: Fő célom hogy lefogyjak 15 kilót. Kisebbik célom hogy legalább 1 hónapon át betartsam a diétát.


vizualizáció
Képzeljük magunk elé a célt! (meditációk, vágyvideó...stb.)

az időgép
képzelőerőnk segítségével utazzunk a jövőbe. Két utat kell tennünk. Az egyik ami abba a jövőbe vezet amikor halogatttuk dolgainkat és nem dolgoztunk keményen céljaink elérése érdekében. A második olyan jövőbe visz, ahol hatékonyan használva az időnket, megvalósítjuk céljainkat.

lehetőségek
Mérlegeljük lehetőségeinket! Haladunk az úton. Úgy tűnhet, erről az útról nincs lehetőség hogy egy jobb útra térjünk. Pedig ritka az ilyen eset. Az élet tele van lehetőségekkel, csak a szemünket kell nyitva tartani ahhoz hogy észrevegyük. Gondoljuk végig dolgainkat, esetleg írjuk le azokat. Vázoljuk fel hogy hogyan látjuk a jelenlegi utat, majd jegyezzünk fel egy vagy több választási lehetőséget, amelyeket valósnak ítélünk.

határidő
Tűzzünk ki időpontot. A fogyókúra befejezését kössük időpnthoz. Illetve a fogyási stádiumokat. Tegyünk különbséget határidő és időpont között. A határidő negatív erő (kényszer), nyomasztó teher, míg a kitűzött időpont pozitív erő (kívánatos, belső hajtóerő). Fontos tudatosítanunk hogy a dolgok akkor is balul sülhetnek el ha nem halogatunk. Ha így van módosítanunk kell a kitűzött időpontot.

az élet forgatókönyve
Írjuk át életünk forgatókönyvét! Írjuk le egy két oldalon hogy milyen irányt venne az életünk ha a győztesek forgatókönyve szerint zajlana.

az akaraterő
Higgyünk az akaraterőnkben!
Idézzük fel, valahányszor akaraterőnk fogytán van:
"Én vagyok sorsom formálója,
Én vagyok lelkem ura."
(William Ernest Henley: Invictus) 

akartam úr
Tanuljuk meg az Akartam Urat, s valahányszor halogatni támad kedünk, idézzük fel magunkban:

"Pajtását akartam Úrnak
Úgy hívják, hogy Elmaradt.
Keresztezték már az utad?
Tán meglátogattanak?
A rajtaveszt-lakban élnek, s osztozkodnak egy szobán,
S hírlik, járt ott egy kísértet,
A lehetett volna tán."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése