2012. április 12., csütörtök

Tavaszi fogyókúra

Itt a tavasz és ilyenkor nagyon sokan megújult erővel látnak neki a fogyókúrának. Már ezerszer elhangzott hogy az update nem fogyókúra, hanem életmód. Ebben én is hiszek, viszont néha háttérbe szorul a fontossága. Ezért érdemes- például ilyenkor tavasszal- ráösszpontosítani, feleleveníteni az alapelveket, átnézni a kódokat, naplót vezetni, edzéstervet készíteni.



 Íme egy kis összegzés arról mire érdemes odafigyelni:

FOGYÓKÚRA ALAPSZABÁLYAI:
Először is döntsük el hogy milyen fogyókúrát követünk, milyen szabályokkal. Ezt azért érdemes leszögezni mert akkor később kevésbé beszéljük rá magunkat hogy "na még ezt megehetem, ettől úgysem hízok", "egy tányér még belefér"...stb. Az update diétának alapvetően egyszerűek a szabályai:1-2-3 kódok betartása, azonban az ételek kategóriái is folyton változtak. Tanácsként érdemes megfogadni hogy   a kiválasztott könyvben leírt rendszert alkalmazzuk, ne keverjük egymással a különböző kódokat. És érdemes odafigyelni a mennyiségekre is. Eleinte nem árt egy kis számolgatás, csak hogy érezzük a mennyiségeket.

KITŰZÖTT CÉL:


Apró lépésekben haladjunk. A cél legyen először pl. 5 kg, vagy egy ruhaméret, egy cm-rel kisebb has...stb. Érdemes dokumentálni a változást. Később ránézve büszkeséggel tölt majd el bennünket a megtett út. Lehet a kitűzött cél egy időintervallum is, hogy például egy hónapig betartom és figyelemmel kísérem a diétát.

TUDATOS ÉTKEZÉS:
Fontos hogy előre kigondolt ételeket együnk. Sokszor rohanunk, nem érünk rá agyalni hogy mit is együnk. Sokkal egyszerűbb ha minden reggel vagy hétvégén egész hétre összegyűjtjük mit szeretnénk enni. És ha éppen mégis kimaradt a tervezés, mentőövként legyen nálunk mindig egy zsebfüzet a leggyakoribb ételek hozzávalóival hogy rögtönözni tudjunk.

MOTIVÁCIÓ
Csináljunk egy naptárt amiben feltüntetjük a közeljövőben várható eseményeket ahol meg kell jelennünk és amik fontosak nekünk. Vagy fotókat amiken úgy nézünk ki ahogy szeretnénk. Ha minden nap ránézünk emlékeztet bennünket hogy miért is csináljuk a diétát.

MOZGÁS



Tavasszal egy csomó mindent csinálhatunk. Elővehetjük a görkorit, kimehetünk futni, biciklizni...stb Bármi amit szeretünk. A lényeg hogy szinte minden nap mozogjunk legalább 20 percet és ezen kívül ha tehetjük erősítéseket is végezzünk. A tavaszi edzés felkészülés a nyári szezonra, ezért akár komolyabb edzéstervet is készíthetünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése